Излагање (Media Centar): Ћирилични интернет домен

Српска Православна Црква се у иницијативу за добијање ћириличног интернет домена укључила на предлог Регистра националног интернет домена Србије (РНИДС). С тим у вези, Свети архијерејски синод СПЦ је препознао ову иницијативу као цивилизацијску и донео одлуку у којој је подржава и активно се укључује у цео процес, делегирајући званичног представника у Радној групи.

Интернет је за СПЦ важан медијум, како због мисионарских потреба, тако и у генералном смислу, као канал за масовну дисеминацију порука. Као такав, интернет се употребљава низ година – широј јавности је мало познато да је још 1998. године тадашњи патријарх московски и целе Русије Алексије II написао посебну посланицу православним хришћанима који употребљавају интернет, охрабрујући их да га користе за ширење хришћанске поруке.

Проблематика ћириличног домена је значајна пре свега у културолошком смислу. Свака озбиљна земља треба да буде пристуна на интернету са својим писмом и неколико земаља је већ започело такву иницијативу. С тим у вези, не треба губити из вида чињеницу да присуство националног писма на интернету значи и једну додатну кохезиону силу међу одређеним народом у виртуелном простору. Символичка раван ћириличног домена је такође веома важна, у смислу његовог посредног утицаја на свест оних који користе интернет комуникације да повећају степен међуличне комуникације у електронској сфери на ћириличном писму. У том погледу ми данас, нажалост, најчешће користимо једноставну латиничну транслитерацију ћириличног писма, која је прилично ругобатна и осиромашује и речник и комуникацију. Имајући све то у виду културолошки значај иницијативе за избор и добијање ћириличног домена Републике Србије је велики.

Центар за проучавање и употребу савремених технологија планира да на крају овог процеса, када се коначно буде знало које је решење усвојено за ћирилични домен, проследи један стручни извештај и предлог свим епархијама СПЦ да своје презентације које су упућене српском говорном подручју пребаце на ћирилични домен, док би за странице на страним језицима (одређене за посетиоце који не познају српски језик и писмо) било потребно задржати постојећи латинични домен, било да је у питању .rs или неки други.

*Излагање у својству члана Радне групе за избор ћириличног домена, Media Centar, Beograd, 25. 3. 2010